STARTSIDA

STYRELSE

HISTORIK

BILDER

BOENDE

EKONOMI

KONTAKT

HITTA HIT

   

Historik »

SVEAVÄGEN 83

Info om fastigheten kommer inon kort.

BRF NEJLIKAN 21

BRF Nejlikan 21 är en aktiv bostadsrättsförening på Sveavägen 83 i Vasastan, Stockholm.

Föreningen som består av 31 lägenheter och 3 affärsverksamheter bildades under 2001 och i slutet av samma år så förvärvade man fastigheten på Sveavägen 83 från AP Fastigheter.

Under föreningens överseende så har en rad projekt genomförts i fastigheten sedan förvärvet. Bland annat så har stambyte skett samt byte av el. Samtliga lägenhetsdörrar har målats om och även trapphuset har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Den magnifika entrén har dessutom målats om och återställts till sitt original från 1924.

SVEAVÄGEN

Svevägen har haft många olika namn, längd och bredd genom åren. Det äldsta kända namnet är Roslagsgatan i mitten på 1600-talet, men det namnet fick ge vika för Badstugatan. Det namnet i sig blev mer känt och gängse som Stora Badstugatan. Lilla Badstugatan fanns väster om Stora Badstugatan mellan Rådmansgatan och Markvardsgatan, men den försvann då Sveavägen byggdes ut.

Krutbrännargatan är ett annat namn som emellanåt förekommer på 1600- och 1700-talet.

Kung Gustav III hade visioner om en stor och bred esplanadliknande gata från Stockholms slott ända upp till Brunnsviken, för att visuellt sluta i Haga slott (ej att förväxlas med dagens Haga slott). Resterna av det påbörjade slottet är Haga slottsruin.

Fram till början av 1900-talet gick Odengatan på en bro, kallad Sveabron, över Sveavägen. Bron finns fortfarande kvar under dagens korsning.

Bysten av Karl Staaf, som idag står i parken vid spetsen av Regeringsgatan/Birger Jarlsgatan, stod förut i en liten allé på Sveavägen i höjd med Kammakargatan. Den flyttades i samband med bygget av tunnelbanan.

Längre ville Stockholms trafikpolitiker förlänga Sveavägen söderut till Strömmen. Efter en lång och hård debatt enades man istället om att Sveavägen skulle sluta strax norr om Brunkebergstorg vid ett helt nytt torg som så småningom blev Sergels torg. Fortsättningen av vägen söderut mot Strömmen ordnades genom bygget av Klaratunneln vars ena gren går ner från Sveavägen. Söder om Hötorget är hela gatan moderniserad.

(Källa: Wikipedia)

Sveavägen 83 ligger ett stenkast från Odenplan med dess butiker och restauranger. I närheten finns också det anrika Stadsbiblioteket, Vanadisparken med Vanadisbadet samt flera kyrkor.

Närmaste tunnelbanestationer är Odenplan och Rådmansgatan som ligger på ett par minuters gångväg.

 


Inventering av cyklar » 

På förekommen anledning genomför vi en cykelinventering. Samtliga hushåll ombeds att märka upp sina cyklar (både i källaren och utomhus) med namn och lägenhetsnummer.

 

De cyklar som inte har någon ny märkning den 31 augusti 2006 kommer att kastas eller säljas. Låsen kommer således att klippas upp om cyklarna är fastlåsta i cykelstället.

 

Grundtanken är att cyklar som regel-bundet används ska få plats i cykelskjulet och att övriga cyklar ska placeras i källaren.


Inköp av grill »

Styrelsen har under sommaren investerat i ytterligare utemöbler (soffa, bord, stolar och parasoll) samt en klotgrill till vår innergård. Det är vår förhoppning att de boende framöver ska nyttja innergården ännu mer.


Ny styrelse »

Vårens årsmöte valde en ny styrelse. Se Styrelse för mer info.


 

 

 

nejlikan21.se © 2006 • Privacy Policy • Terms Of Use

BRF
NEJLIKAN 21

< SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD >